Geen widgets gevonden in de zijbalk

Tips van anderen vind ik persoonlijk altijd ingewikkeld. Ik ken die anderen niet, ik weet niet hoe ze tot hun tip gekomen zijn en waarom ze de tip geven. Dus dan maar tips van mezelf, aan mezelf. Lees maar mee:

Tip 1: Trek je niets aan van anderen. Meander je reis bij elkaar

Maar als je het fijn vindt om alles vooraf te regelen, doe dat dan ook vooral. Niets zo vervelend dan je vervelend voelen als je de hele tijd onzeker bent over het vervolg van je reis.

Tip 2: Doe je rugzak of koffer net zo vol als je denkt dat nodig is

Als je een weekeindje weg gaat en een grote koffer bij je hebt, zijn er van die mensen die zeggen: ga je voor een maand weg of zo? Vervelende opmerking. Blijkbaar heb je die spullen nodig als je een weekeind op pad gaat, anders zou je ze niet meegenomen hebben. Dat geldt voor drie maanden ook. Ja, de rugzakken waren soms zwaar, en ja, het is niet altijd leuk als je andere voorbij ziet vlinderen met een licht rugzakje. Maar blijkbaar is het nodig om een waterkoker, een muskietennet, een hangmat, zeven paar sokken en onderbroeken van te dik stof mee te nemen.

Tip 3: Na een toer, altijd een dagje niks doen.

Aan deze tip aan onszelf hebben we ons niet gehouden. Na de bergen in Nepal dachten we dat ene dagje niets doen ook niet nodig te hebben, we gingen toch reizen. Op de dag zelf viel het mee. Maar de dag erna betaalden we de vermoeide tol. Niks doen betaalt zich later uit.

Tip 4: Reizen is vermoeiend

Dat is geen tip, dat begrijp ik ook wel. Het is een constatering. Maar met die constatering kun je wel rekening houden tijdens het reizen. Naar het vliegveld, naar de bus, naar de trein: het zorgt voor spanning. In het vliegtuig, in de bus, in de trein: het is bijna nooit ontspannen. Iedere keer weer trappen we er in. Het is maar vijf uur met de bus. De reis naar de bus en van de bus naar de volgende slaapplek is vermoeiend. Houd daar rekening mee. (zie verder tip 3)

Tip 5: Maak ruimte voor een goeie camera

Je telefoon maakt vaak heel goeie foto’s, maar dingen die ver weg gebeuren kun je met je telefoon niet echt dichtbij halen. Een grote-mensen-camera kan dat wel.

Tip 6: Ga gewoon

Dat zou ik ook nog altijd wel een keertje willen doen. Kent u die uitdrukking? Doe het gewoon, in welke vorm dan ook.

Tip 7: hier is ruimte voor uw eigen tip

Eén gedachte over “Slot: Reistips”
  1. Wat een fijne uniforme tips. Ook fijn dat de vermoeidheid die ik bij reizen kan ervaren gelegitimeerd blijkt.
    Mijn tip is niet echt een tip.., maar toch: ‘stimuleer jezelf om soms (kleine) stukjes uit je comfortzone te gaan’. Dat levert levendige herinneren op..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.