Geen widgets gevonden in de zijbalk

Moshi, 16 januari 2023

Soms weet je wat je wil, soms weet je het niet zeker, soms… 

We twijfelden nogal over het vervolg van onze tijd in Tanzania. We zitten nu dagen met uitzicht op de wolken die de top van de Kilimanjaro omringen, hoe gek is het om die berg niet te bezoeken. Niet per se de top, maar toch een beetje die richting op?

De berg komt niet naar ons toe, wij moeten naar de berg. Hoe gek is het om in Agra te zijn en de Taj Mahal niet te bezoeken, hoe raar is het om in Brussel te zijn zonder het Manneken te zien pissen of in Tilburg te zijn en geen selfie te maken bij het Paleis-Raadhuis (dat kasteeltje van koning Willem II)? Ja, in deze opsomming is het best normaal om de Kilimanjaro in de wolken achter ons te laten. 

Een reis vooraf helemaal uitgestippeld hebben is zo enorm uitgestippeld. Een reis die nog alle kanten op kan, ja die reis kan nog alle kanten op. Daar hebben we ons mee opgezadeld. Dertig jaar geleden volgden we een denkbeeldige lijn van zuid naar noord, van Vuurland naar Alaska. Redelijk overzichtelijk, maar ook toen moesten we continu keuzes maken. Gaan we naar Peru? Het was daar (ook) toen nogal onrustig. Gaan we naar Suriname? Via land nauwelijks te bereiken. ‘Wandelen’ we naar Panama of geloven we dat dat onmogelijk is en nemen we toch een vliegtuig? 

We gaan dus niet naar de top van de hoogste berg van Afrika, ook niet naar een paar 100 meter onder de top. We laten de Kili de Kili en volgen het plan van Karim, dat is de hostelbaas van het achtertuinhotel in Moshi. Hij was pas nog gaan wandelen in Lushoto een paar uur met de bus verderop. Ook bergen, minder steil, mooie natuur, goede wandeltochten en met goed weer ook uitzicht op… de Kilimanjaro. 

Een heel goede vriend van hem kan ons wel begeleiden. Als we eenmaal de beslissing hebben genomen, blijkt de vriend niet te kunnen en blijkt de wandeling ook niet zo superuniek te zijn. Er zijn verschillende reisorganisaties die het voor je kunnen regelen. Een paar hotelovernachtingen, een auto of een motor om je bagage te brengen en een gids. 

We reserveren een tocht. Het is nog wel even onduidelijk om hoeveel dagen het eigenlijk gaat. Vier nachten, vijf dagen. Of zijn het juist zes dagen en vijf nachten. We eindigen boven op een berg, of beter een bergje, want in vergelijking met de Kilimanjaro is alles klein.

Eerst een bus regelen, dat is een groter avontuur dan vier, vijf of zes dagen wandelen. 

Eén gedachte over “21. Met de stroom mee”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.