Geen widgets gevonden in de zijbalk

Dar es Salaam, 27 januari 2023

We hebben dus twee grote rugzakken bij ons, en twee kleintjes. In verhaal 18 had ik het over 50 kilo, zo ongeveer. Tijdens het reizen ben ik continu bezig met het idee dat de rugzakken minder vol moeten. Als we dingen opmaken, is er meer ruimte, meer lucht en minder gewicht. 

We hebben op zich wat onhandige, zware dingen bij ons. De spelletjesdoos zal niet snel gewicht verliezen. Als we TransAmerika gespeeld hebben is de rugzak niet lichter. En we gaan geen spelletje weggooien. Dus daar moeten we het gewichtsverlies niet zoeken. Voor de hangmat zoeken we nog steeds een tijdelijke hangplek, maar de plek in de rugzak staat vast, die hangmat blijf nergens achter. Net als het muskietennet en meer van dat soort handigs. 

Om tot rust te komen en misschien ook wel omdat ik het leuk vind, heb ik kleurboeken bij me. Daar horen stiften bij: een bakje met twaalf gekleurde pennen en een potlooddoos. Als ik nu heel veel kleur raken de pennen leeg. Dat zorgt weer voor ruimte. Maar, als inkt of potlood met papier in aanraking komt,, wordt het papier dan niet veel zwaarder dan de optelsom van boek en pen of potlood samen? Geen idee. 

Als ik een wattenstaafje gebruik, scheelt dat gewicht. NIet veel, maar het scheelt. Als ik tandpasta gebruik: hetzelfde. Zeep: idem dito. 

Het scheelt grammen, het is geen echt substantieel verschil. Was het niet Michael Rasmussen, de verderlichte, kale Deense wielrenner van Rabobank die alles zo licht mogelijk wilde krijgen. Zelfs de doping moest niet al te zwaar zijn. Zo maniakaal ben ik er niet mee bezig, denk ik. Maakt niet uit, net als Rasmussen heb ik de Tour de France ook nooit gewonnen. 

Ik ben blij dat er inmiddels in de toilettas meer ruimte is. Dat die oude sokken inmiddels te veel gaten hebben om nog mee te nemen. Ik heb goeie nieuwe. Dat geldt ook voor de onderbroeken. Ik kan me nu al verheugen op het achterlaten van een t-shirt. Dat scheelt toch grammen. 

Bij de incheck op de gloednieuwe internationale Julius Nyerere-luchthaven van Dar es Salaam worden onze rugzakken gewogen voor vertrek. Er is nauwelijks verschil met drie weken geleden toen we uit Zanzibar kwamen. Het enige wat anders is: we mogen 2 x 20 kilo per persoon meenemen. We hebben blijkbaar een aanbieding, geen idee waarom.

Zelfs als we extra wattenstaafjes gekocht hadden, dan waren de rugzakken dus nog niet te zwaar geweest. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.