Geen widgets gevonden in de zijbalk

Thekkady, 21 februari 2023

Vroeg opstaan. Het is nog donker, dus we kunnen uit ons hotelraam niet zien hoe het met de wilde dieren buiten is. Ze zijn er wel, wilde dieren. Gisteren nog liet een aap zijn tanden zien. Hij was boos omdat hij geen banaan of koekje kreeg. 

Maar nu zijn zelfs de apen nog aan het slapen. We moeten naar de andere kant van het dorp, daar staan bussen en met zo’n bus kun je naar het park, 50 meter van het hotel. In het park gaan we dan op een boot. 

We zijn in Thekkady. Hier is jungle die je kunt bezoeken via een wandeling en via een boot. Een boot met veel aandacht voor veiligheid, want een paar jaar geleden ging het gruwelijk fout. 

Op 30 september 2009 waren er niet eens zo veel te veel mensen op de boot. De cijfers op internet variëren, maar het hoogste cijfer dat ik tegenkom is 82, terwijl er ruimte is voor 70. 

Op die bewuste dag waren er opeens heel veel olifanten op de oever aan de ene kant van de boot. Iedereen liep daar met fototoestel in de aanslag naar toe en de boot sloeg om. 45 mensen verdronken. Niemand had een zwemvest aan. De boot was niet ver uit het haventje en de diepte van het meer is ook niet enorm, maar na het kapseizen konden mensen zich dus niet redden. Zo snel kan het gaan.

Om te voorkomen dat er nog een keer zo’n ongeluk gebeurt, moet iedereen nu stil zitten. Maximaal 70 mensen op stoelen mét oranje reddingsvesten. Alleen de hoofden mogen draaien mocht er onverhoopt een olifant, een speciale vogel of zelfs een tijger voorbijkomen. 

Die tijgers laten zich niet zien en de olifanten staan bijna om het hoekje. Ze staan echt heel erg ver weg. Dat lijkt me voor de olifanten zelf een heel goeie keuze. De mannen van de boot, die zelf geen reddingsvest nodig hebben, lopen rond. 

Ze vragen, of beter nemen het fototoestel van iemand en lopen er mee weg. Geen idee wat ze er mee gaan doen, maar achter hen aanlopen is niet goed voor de veiligheid, dus het zal wel goedkomen. 

De mannen maken foto’s van beesten die we helemaal niet gezien hebben. Als we de foto’s op de boot bekijken, met reddingsvest aan, zien we een soort mistlaagje rond de beesten. Als de boot weer is aangemeerd, zien we hoe dat komt. De reddingsvestloze fotomannen maken de foto’s via hun verrekijker: Als je de lens van je fototoestel op de verrekijker zet, dan zijn alle dieren opeens dichtbij, maar dus wel een beetje mistig en vaag. 

Maar het is een veilige foto op een boot die gewoon weer is aangemeerd en met maximaal 70 mensen die allemaal een reddingsvest dragen opnieuw op pad gaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.