Geen widgets gevonden in de zijbalk

Jambiani 29 december 2022

Toeristen zijn suf en ze zijn nog dom ook. Ze lopen allemaal achter elkaar aan, doen precies wat de gidsen voorschrijven en staan dan in grote groepen bij elkaar naar iets te kijken waar ze thuis hun neus voor zouden ophalen. 

De reiziger, dat is een ander soort. De reiziger heeft oog voor de omgeving. Laat zich niet afleiden door de Lonely Planet, Tripadvisor of de plaatselijke vertegenwoordiger van Tui. Alleen als reiziger kom je in contact met de plaatselijke bevolking. Alleen als reiziger weet je echt van nep te onderscheiden. Een reiziger weet wat hij wil, een reiziger is totaal ontspannen en heeft toch controle over zichzelf en zijn reis.  

Een reiziger is ook een arrogante kwal die misprijzend doet over reizende soortgenoten. De anderen zijn de  Benidormgangers onder de Loret de Mar-bezoekers. Terwijl de reiziger de Machupicchuslurper onder de Kilimanjarobedwingers is. 

Cécile en ik zijn reizigers. Wij zijn de echte antropologen. Als wij ergens geweest zijn… 

Inderdaad, dan gaan we net als iedereen rode aapjes kijken in het nationaal park van Zanzibar en zien we de schildpadden op het gevangeniseiland van Stonetown. Want ja, als je die niet gezien hebt, ben je er toch niet echt geweest. We zijn toeristen, net als al die andere reizigers. 

Wikipedia haalt de Wereld Toerisme Organisatie (WTO) van de Verenigde Naties aan: “toeristen zijn mensen die reizen naar plaatsen buiten hun gebruikelijk milieu, die niet meer dan één jaar voor vrije tijd, zaken en andere doeleinden blijven en die niet beloond worden voor hun activiteit ter plaatse.” Volgens de WTO  doet ook de afstand tussen de eigen omgeving en die van reisdoel er niet toe. 

Dertig jaar geleden waar we reizigers, maar dan alleen omdat we na meer dan een jaar pas echt terugkwamen. Die drie maanden van nu stelt niets voor. 

Het enige wat ons iedere keer weer opvalt is dat we in een dorp of op een markt vaak net een andere afslag nemen dan het merendeel van de collega’s die hier zijn. Dat is nieuwsgierigheid, dat is beroepsdeformatie en nog vaker gewoon slecht kaartlezen. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.