Geen widgets gevonden in de zijbalk

Arusha, 7 januari 2023

Pasje in de machine

Het is de Ecobank die de minste kosten in rekening brengt. De  verkoper van de tour brengt ons naar dat pinapparaat. Morgen gaan we op safari. Aan het begin van de dag hadden we alleen het idee dat we binnenkort naar wilde dieren zouden gaan kijken. Geen idee hoe lang, geen idee hoeveel dieren, maar Arusha is nou eenmaal de startplek voor een bezoek aan de Serengeti en zo, dus er zouden in het centrum vast heel veel mannetjes rondlopen die tot vervelens toe ons een toer willen verkopen.

Klik één, withdrawel toch? 

De praktijk blijkt anders. We lopen van ons hotel naar de stad. Rond de clokctower zouden cafeetjes zijn en daar vast ook de mannetjes. 

De toren met de klok is klein en wit en hoog uit drie meter hoog. Volgens onze telefoons is het één uur, de klok moet wel in een andere tijdzone leven. Tussen de verkeerdstaande wijzers is reclame voor Cocacola te zien. Maar geen toermannetjes.

Klik twee, current. Het moet toch van de current rekening? 

We zijn wel heel vaak aangesproken. Of we bananen wilden kopen, of schoenen, of een jurk. Maar geen toer. 

Het lijkt een beetje een mislukte dag te worden, want ook het theehuis in het park is dicht. Er hangen wel schilderijen buiten van de schildercursus die er geweest is. Er hangt ook een groot bord met de mededeling dat dit mogelijk is gemaakt door de samenwerking met de stad Milaan, maar geen toer. 

Ploing, ploing, ploing, ploing: de pincode

Onze late lunch is een uurtje wandelen verder. Alle auto’s, vrachtwagens, motoren, fietsen en lopers die we tegenkomen lijken allemaal te weten waar ze naar toe moeten. Wij proberen Fifi’s café. Voor we daar naar binnen gaan, zie ik een stukje verderop een paar mannen staan, met van die ‘ik-ga-op-safari-kleding’ aan. Een fata morgana, zo blijkt. Het is een kledingwinkel, de mannen die ik zag, dat zijn paspoppen. 

Veel jonge mensen uit het westen in het café. Maar nog geen toer. Uiteindelijk, als onze mangosap en thee op is, vragen we de ober. Hij weet raad, maar het voelt niet goed. 

Pleasse wait while your transaction is being processed   

Een beetje ontdaan in het hotel terug. Maar het hotel weet raad. Het hotel heeft namelijk zelf een mannetje. Hij spreekt enorm enthousiast over leeuwen, giraffes en olifanten. We gaan mee in zijn enthousiasme en voor we het goed en wel in de gaten hebben, staan we bij de Ecobank geld te pinnen. 

Geld er uit

Veel geld te pinnen. Alhoewel het beduidend minder is dan het bedrag van de ober in het café. 

Bonnetje er uit 

We gaan vier dagen, oh nee vier nachten, dus vijf dagen. We gaan naar de Serengeti en iets met een krater in de buurt, en dan nog twee plekken. Morgen om zeven uur vertrekken. 

Pieppieppieppieppiep 

Vooraf betalen. De helft rekenen we af met de dollars die we uit Nederland hebben meegenomen. De briefjes moeten wel in 2009 of later gedrukt zijn, anders worden ze niet geaccepteerd. De andere helft gaat met shilling. 

Cécile telt 

De Ecobank levert maximaal 400.000 shilling per keer en dat in briefjes van tienduizend. Twee komma vier miljoen shilling hebben we nodig. Daar gaan we weer: 

Pasje in de machine

Zes keer. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.