Geen widgets gevonden in de zijbalk

Sea front cottages, little Khola, 3 februari 2023

Niet alle recepten zijn precies hetzelfde, maar het komt globaal hier op neer: 

Koop een kaasdoek. Dat is een doek, vaak van linnen, met kleine gaatjes. Kook melk in een grote pan. Doe dat roerend. Als de melk gaat schuimen, dan is het kookpunt bereikt. Doe er witte wijnazijn in, citroen en een beetje zout. Je ziet dat de melk gaat reageren. Dat is niet echt een prettig gezicht, het lijkt te schiften. Ruik dus niet te veel aan het nieuwe mengsel, bij veel mensen zorgt dat voor peristaltische bewegingen in de slokdarm. Als ik het ruik moet ik inderdaad overgeven. Neus dicht en door blijven roeren. Water en vet van de melk worden gescheiden. De witte klonters die je ziet is wei, eiwit. 

Pak een vergiet en leg daar de kaasdoek, die je eerst met water nat hebt gemaakt, overheen. Zorg ervoor dat de kaasdoek niet kan verschuiven. Giet de gekookte melk af in het vergiet, over de doek. Het lekkende water kun je opvangen en later voor zure sauzen gebruiken. 

Spoel koud water over de witte blokjes die zijn ontstaan en laat het uitlekken. Als je wil, doe er wat zout bij. Pak de punten van de kaasdoek bij elkaar, ga draaien en blijf draaien. Het vocht wordt er nu uitgeperst. Dat vocht kan natuurlijk nog heet zijn, dus let een beetje op. Blijf draaien, maar overdrijf niet. Er ontstaat een bolletje in je kaasdoek. Leg het bolletje op een bord en leg daarboven op iets zwaars, bijvoorbeeld de pan met het uitgelekte vocht van de melk. De geschifte stukjes eiwit zijn nu witte kaas geworden: paneer. 

Zet de witte kaas voor minstens een uur in de koelkast. Haal de doek eraf, het ziet er nu een beetje uit als een combinatie van feta en cottage cheese. Gebruik het witte goedje in je gerechten. 

Hier in het houten huis met uitzicht op zee gebruiken ze het in alle gerechten. Meestal lunchen en dineren we hier op de veranda. We hebben de dagen dat we hier zijn (had ik al gezegd: houten huis, aan het strand met uitzicht op zee) paneer met champignons, paneer met cashewnoot, kadai paneer, paneer tika masala (extra pittig) , paneer met spinazie, paneer met paneer. 

Het is heerlijk.  

Mocht je ooit op een veranda zitten van bijvoorbeeld een houten huisje met uitzicht op zee,  mocht je ooit genieten van de zon die ondergaat, weet dat je het paneergerecht dat je aan het eten bent, ook zelf kunt maken. 

Als je thuis zit, denk dan het uitzicht erbij. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.