Geen widgets gevonden in de zijbalk

Munnar, 18 februari 2023

Joseph is getrouwd met Maria. 

Zijn kinderen heten Steffi en Merlin. Joseph houdt van sport. Vandaar die namen. Dochter 1 is vernoemd naar tennisster Steffi Graff en de ander naar atlete Merlin Griffith. Beide dochters zijn getrouwd. Zijn oudste heeft een kind, en dat kind heeft de telefoon van Joseph per ongeluk kapot gegooid. 

De jongste is zwanger en net getrouwd (het één volgde op het ander). Joseph was zelf een goeie atleet: speerwerpen en kogelstoten. Hij was kampioen van zijn staat Kerala. Maria houdt niet van sport. 

Het was de afgelopen coronajaren sappelen voor Joseph en Maria. Josephs werk als chauffeur en gids lag stil. Hij heeft tijdelijk in de bouw gewerkt, maar zoveel werk was er ook daar niet, en zo veel leverde het ook niet op. Het huwelijk van jongste dochter was duur, maar zo’n huwelijk is niet echt onderhandelbaar. 

Dus heeft hij zijn auto moeten verkopen. Hij leent nu een auto van een vriend. 300.000 roepie verder kan hij weer een eigen auto hebben. Dat is zo’n 3500 euro. Dat is hard werken. 

Joseph rijdt rustig over de theewegen. Als hij toetert, doet hij dat zachtjes. Hij vertelt over tijgers en olifanten die in het gebied leven. En dat hij ‘s nachts voor tijgers moest rennen. De verhalen zijn met een grote glimlach. 

Hij vertelt over olifanten die boos worden bij festivals. Soms met dodelijke afloop. Na afloop van onze toer stuurt hij filmpjes door van boze olifanten. De ROLO-reclame is er niets bij. Een olifant pakt een tuktuk op met zijn slurf. Slaat het taxietje op de grond, en nog een keer en nog een keer. Als blijkt dat de tuktuk nog niet helemaal kapot is, pakt de olifant het nog een keer op. 

Het is heerlijk bij Joseph in de auto. We verstaan bijna alles wat hij zegt. Hij eet mee bij de lunch, gaat niet apart aan een andere tafel zitten. Dat is fijn. Ongemakkelijk wordt het als het donker is. Wij gaan naar een hotel, voor Joseph zou een slaapplaats in het hotel zijn, ergens. 

In de praktijk, maar daar komen we pas laat achter, blijkt Joseph in zijn auto te slapen. Of beter in de auto van zijn vriend. Dan bespaart hij geld, of houdt hij meer geld over aan de toer. Het voelt niet goed, maar net als het huwelijk van zijn dochter is het ononderhandelbaar. Zo gaat het, en we moeten niet moeilijk doen. 

We rijden van theeplantage, naar theeplantage, van uitzichtpunt naar uitzichtpunt. Af en toe zet Joseph de auto aan de kant: jullie houden toch van wandelen: nou, ga maar wandelen. Een uurtje later is hij weer een klein beetje bijgekomen van zijn niet al te beste nacht en wij hebben een dam bezocht, achter de heuvel gekeken naar een nieuwe heuvel of zomaar een stukje gelopen naar een plek aan een meertje met winkeltjes met grote pluche beren. 

Het was een mooie toer met Joseph, die ondanks dat hij ietsje jonger is, toch ook een beetje vaderlijk over ons kon doen. 

Soms worden mensen hun voornaam of andersom.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.