Geen widgets gevonden in de zijbalk

Alleppey, 23 februari 2023

Nadat ik eerder deze reis Facebook had verwijderd, twijfel ik of ik met Twitter hetzelfde moet doen. Zonder internet kun je Twitter nog wel een beetje lezen. Er staan berichten, er staat hoeveel reacties er zijn, maar je kunt die reacties niet lezen. Er staan foto’s, maar ik kan het beeld niet zien, net als het filmpje waarop Kamerlid Farid Azarkan uitlegt waarom hij deze dagen minder zichtbaar is. De aankondiging zie ik in tekst, de uitleg in het filmpje dus niet.  

We varen op een boot door de rivieren, grachten en meren van Alleppey. Verre vergezichten over helder water, op een boot zonder internet. Twitter kun je dan lezen tot het moment dat je de vorige keer internet had. 

Ik was blijkbaar nog in internetgebied toen D66-leider Kaag op bezoek ging in Diepenheim, naar wat de ‘fakkelbijeenkomst’ ging heten. Blijkbaar was er later die dag of week een talkshow van of met Jeroen Pauw en Sander Schimmelpenninck vindt het schandalig dat Pauw aan Kaag vraagt of de bedreigingen niet aan haar zelf liggen. De 292 reacties zullen alle kanten op gaan, maar de collectie kan niet getoond worden (zoals dat op Twitter heet). Waarschijnlijk is Henk Spaan het met Sander eens, want hij twittert dat Jeroen Pauw de Jack van Gelder van dienst is. Tussen de 126 reacties die ik niet kan zien, zal vast staan dat Spaan nooit leuk is geweest, of even minder zuur moet zijn. Dat staat bijna altijd onder zijn tweets. Maar zeker weten doe ik dat niet, want ja, onzichtbaar voor mij.

Een Kamerlid van de VVD vindt dat klimaatactivisten die zich voor het kantoor van haar partij op straat vastplakken weer gewoon aan het werk moeten en op een normale manier aandacht voor hun idealen moeten vragen.

Chris Klomp doet grappig en in de reacties zal vast staan dat hij zelf ook taalfouten maakt als hij schrijft: Taalvaardigheid is weer bedroevend slecht op Twitter. Heb het vaker gezegd, maar ik vindt het nog steeds en we moeten daar aandacht voor blijven vragen.

Radio Kunststof en De Perstribune volgen Jan Dijkgraaf en daarom zie ik zijn oproep. Hij wil een lijstje maken van wandaden van D66 in Rutte 3 en 4. Graag alleen feiten. #dtv. Hij durft dit dus te vragen. De feiten waar hij om vraagt kan ik niet zien. Dat is een feit.

Sportjournalist Arman Avsaroglu zegt in het sportforum van Langs de Lijn dat Bas Nijhuis niet meer geschikt is als scheidsrechter. Deze mening heeft Arman blijkbaar op maandagavond in dat forum uitgesproken. NPO Radio 1 twittert deze mening en 97 mensen vinden dat een hartje waard. Geen idee wie.

Op een gegeven moment is de twitterfeed die ik kan lezen klaar. Op het eind nog een tweet van Raisa Blommenstijn, de presentatrice van Ongehoord Nederland en nog zoveel meer. ‘Oef, ik denk zo maar dat @ongehoordnedtv alweer een boete had mogen incasseren van de NPO als Arlette en ik een politicus van – pak ‘m beet – FVD/PVV/BVNL op deze manier hadden benaderd. Meer dan 1200 hartjes en 195 reacties. Wat zou er nou in het filmpje te zien zijn?  Zou het nog over Kaag en Pauw gaan, over iets anders? Ik kan het allemaal verzinnen, zonder last te hebben van de werkelijkheid, de Twitterwerkelijkheid. 

Iets anders grappigs: ik schrijf dit verhaal op 23 februari op. Nu een maand later zijn ook de andere verhalen klaar en kan het gepubliceerd worden. De voorbeelden die er in staan, lijken best wel van heel lang geleden. Er is veel gebeurd in de tussentijd. Op Twitter of in het echt?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.